USDDN - U.S Disc Dog Nationals

 

USDDN eli U.S Disc Dog Nationals on yksi koirafrisbeekilpailuiden kattojärjestöistä. Ensimmäiset USDDN:n kilpailut Suomessa järjestettiin vuonna 2014 Siuntiossa. Järjestö perustettiin vuonna 2000 Yhdysvalloissa ja sen kilpailuja on nykyään ympäri maailmaa. Kilpailuformaatti on erittäin suosittu mm. Espanjassa.

 

Lajeja USDDN:lla on kaksi

  • Super Open freestyle

  • Super Pro Toss & fetch.

 

 

Super Pro Toss & fetchin säännöt

 

Kilpailu käydään suorakaiteen muotoisella alueella, joka on jaettu eri alueisiin. Mitä kaukaisemmassa alueessa koira saa kiekosta kopin, sitä enemmän pisteitä tulee. Pisteitä on aikaa kerätä 90 sek (puolitoista minuuttia).

 

Alueita on viisi. Jokainen on kymmenen jaardia (eli noin 9,14 m). Ensimmäisestä alueesta ei saa yhtään pisteitä, toisesta yhden, kolmannesta kaksi jne. Kaukaisimmasta alueesta saa neljä pistettä. Jos koira nappaa kiekon kaikki tassut ilmassa, se saa ylimääräiset puoli pistettä. Jos koira nappaa kiekon keskelle kenttää piirretyssä bonusalueessa, saa se ylimäääriset puoli pistettä.

 

Heittoja saa tehdä niin monta kuin haluaa aikarajan sisällä, mutta parhaat viisi lasketaan. Näin maksimipistemäärä on 25. Jos kiekko on lähtenyt kilpailijan kädestä ennen kuin aika loppuu, heitto lasketaan mikäli koira saa sen kiinni. Kilpailija voi aloittaa heittämisen kummasta tahansa suorakulmion päästä, mutta suuntaa ei saa enää vaihtaa sen jälkeen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Super Open freestylen säännöt

 

Kilpailijoilla on kaksi minuuttia (120 sek) aikaa esittää koiransa kanssa freestyle-esitys, jonka he ovat saaneet valmistella etukäteen. Freestylea käydään ensin yksi kierros, jonka jälkeen heitetään toss & fetchiä. Freestylen toss & fetchissä ei ole bonusaluetta, josta saa puolikkaan ylimääräisen pisteen.

 

Jos osallistujia on paljon, kymmenen parasta pääsee jatkoon kahden ensimmäisen kierroksen jälkeen. Viimeinen kierros on taas freestylea. Maksimipistemäärä yhdelle freestyle-esitykselle on 40 pistettä. Jokaisesta pisteytyksen osa-alueesta voi saada maksimissaan kymmenen pistettä. 

 

Freestylessa pisteytetään neljä eri asiaa esityksestä: koira, ohjaaja, koirakko ja toteutus.

Koiran pisteytyksessä otetaan huomioon koiran saalisvietti (kuinka kovasti koira keskittyy kiekkoihin ja miten keskittyminen säilyy esityksen aikana), nouto (eli miten koira pystyy nappaamaan kiekkoja kiinni, miten se jahtaa niitä ja miten se palauttaa ne), atleettisuus (eli koiran kehon hallinta esityksen aikana) ja grippi (eli miten koira pitää kiekkoja suussaan, ei liian löysä tai liian tiukka ote).

 

Ohjaajan pistetyksessä otetaan huomioon kentän käyttö (kenttää tulisi käyttää laajasti), heittojen monipuolisuus, kiekkojen hallinta (eli miten ohjaaja käsittelee kiekkoja, onko kiekkoja aina ohjaajan saatavilla, käyttääkö ohjaaja paljon aikaa kiekkojen nosteluun jne.) ja liikkeiden välinen sujuvuus.

Koirakon pisteytyksessä valitaan neljä parasta liikesuoritusta seuraavista liikkeistä: kaksi overia, kaksi vaultsia, multiple, syliinhyppy, koirakon yhteinen liike (esim. pujottelu jalkojen välistä), liike, jossa koira ohittaa ohjaajan ainakin kahdesti suorassa linjassa, ja liike, jossa koira liikkuu siksakkia ohjaajan edessä, sivulla tai takana.

 

Toteutuksessa lasketaan, kuinka monta kiekkoa koira on napannut kiinni, ja lasketaan koppien prosentuaalinen osuus kaikkien esityksen heittojen määrän suhteen.

Jos koira on vaarassa, voidaan koirakolta vähentää pisteitä. Jos pisteitä vähennetään enemmän kuin kuusi, on koirakko hylätty. Pisteitä voidaan vähentää mm. jos koira laskeutuu naamalleen tai vääntelehtii ilmassa kummallisesti.

 

Kisoissa käytettävät kiekot

 

USDDN on asettanut säännöt kisoissa käytettävien koirakiekkojen suhteen. Yhdellä kierroksella (eli esim. yhden freestyle-esityksen aikana) on käytettävä samoja kiekkoja, eikä niitä saa vaihtaa. Eri painoisia ja eri kokoisia kiekkoja ei saa sekoittaa keskenään.

  • Kevyisiin, isoihin kiekkoihin (alle 115 g ja halkaisija n. 22,5 cm - 23,5 cm) kuuluvat mm. Heron Xtrat ja Air.

  • Kevyisiin, pieniin kiekkoihin (alle 115 g ja halkaisija n. 21 cm) kuuluvat mm. Heron Sonic Xtra ja Super Sonic, sekä Hyperflite Competition Standard.

  • Painaviin, isoihin kiekkoihin (130-145 g ja halkaisija n. 22,5 - 23,5 cm) kuuluvat mm. Super Hero ja Super Star.

  • Painaviin, pieniin kiekkoihin (130-145 g ja halkaisija n. 21 cm) kuuluvat mm. Hyperflite Jawzit.

  • Pienten koirien kiekkoihin (40-90 g ja halkaisija n. 16 -17 cm) kuuluvat Heron Pup 160 ja Hyperfliten Jawz Pup, Frostbite Pup ja CS Pup.

 

Tarkemmat säännöt ja lisää tietoa formaatista löytyy USDDN:n nettisivuilta