Kuva: Ile Könönen

SKYHOUNDZ

Skyhoundz on vuonna 2000 perustettu yhdysvaltalainen koirafrisbeeorganisaatio. Suomessa on järjestetty Skyhoundzin kisat vuonna 2013 ja ne olivat samalla ensimmäiset koirafrisbeekilpailut täällä. Organisaation kilpailuja järjestetään ympäri maailmaa ja se on erittäin suosittu kotimaassaan sekä mm. Meksikossa.

 

Skyhoundzilla on monia lajeja, joista kolmea ensimmäistä on kisattu myös Suomessa.:

  • Freestyle

  • Distance & Accuracy (eli D/A)

  • Xtreme Distance

  • Bullseye

  • Spot Landing

  • Time Trial

 

 

Distance & Accuracyn säännöt

 

Koirakolla on 60 sekuntia aikaa kerätä pisteitä timantinmuotoisella kentällä. Kenttä on jaettu alueisiin, joista saa pisteitä. Mitä kauempaa koiraa saa kopin, sen enemmän saa pisteitä. Ensimmäisestä alueesta ei saa pisteitä, toisesta alueesta saa yhden, kolmannesta kaksi, jne. Kauimmaisesta alueesta saa viisi pistettä. Jos koira nappaa kopin kaikki tassut ilmassa, saa se puolikkaan ylimääräisen pisteen.

 

Kaikki alueen sisällä napatut heitot lasketaan. Jos kiekko lähtee ennen ajan loppumista heittäjän kädestä, se lasketaan, mikäli koira saa kopin. Kilpailija voi aloittaa heittämisen mistä tahansa päästä, mutta heittosuuntaa ei saa vaihtaa kesken kaiken. Kilpailussa D/A:ta heitetään kaksi kierrosta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Xtreme Distancen säännöt

 

Tavoitteena on heittää mahdollisimman pitkälle, niin, että koira saa kopin. Aikaa on 90 sekuntia (puolitoista minuuttia). Kiekon on ylitettävä lähtölinja ennen koiraa. Pisin heitto voittaa. Naisille ja miehille on eri sarjat, samaten pienet koirat kisaavat omissa sarjoissaan. Myös eri painoisille kiekoille on omat sarjansa joko naisten tai miesten sarjassa. Kiekot ovat joko kevyitä (alle 85 g), keskipainoisia (85-110 g) tai painavia (yli 125 g). Pienten koirien kiekkojen on painettava alle 85 g.

 

 

Freestylen säännöt

 

Koirakolla on maksimissaan 90 sekuntia (tai vähintään 60 sekuntia) aikaa esittää ennalta harjoiteltu esitys. Freestylekilpailussa käydään ensin yksi kierros freestylea, sitten yksi kierros D/A:ta ja viimeinen kierros freestylea. Jos osallistujia on paljon, kymmenen parasta pääsee viimeisell kierrokselle.

Maksipistemäärä yhdelle freestyle-esitykselle on 40 pistettä. Kaikkien kierrosten pistemäärä lasketaan yhteen lopullisia tuloksia varten.

 

Freestylessa pisteytetään jokainen osa-alue yhdestä kymmeneen PAWS-pistemenetelmän mukaan:

Presentation eli esiintyminen. Esiintyminen on sujuvaa, liikkeiden väliset siirtymät sujuvat , ohjaaja hallitsee kiekkoja hyvin ja koregrafia on mielenkiintoinen.

 

Athleticism eli atleettisuus. Koiran kehonhallinnan on oltava hyvää ja sen nopeutta, hyppyjä sekä intensiivisyyttä arvostellaan.

 

Wow!Factor. Koira tekee vaikeita liikkeitä hyvin tai ohjelmassa on uniikkeja liikkeitä.

Success eli onnistuminen. Miten hyvin koirakko onnistuu liikkeissään. Success-kategoria vaikuttaa koko pisteytykseen.

 

Skyhoundzin tarkemmat säännöt, sekä muut formaatin kilpailut löytyvät Skyhoundzin nettisivuilta.