MÖLLIKISAT (Suomi)

Suomen omat möllikisat

 

Suomen ensimmäiset möllikisat pidettiin 2016 Laukaassa ja tässä ensimmäinen painos säännöistä. Säännöt tulevat vielä hioutumaan käytössä ja tavoitteena on luonnollisesti maailman parhaat möllikisa säännöt jotka tarjoavat ensikertalaisille matalan kynnyksen tulla mukaan lajiin ja samalla pro tason koirakoille mahdollisuuden hieman fiilistellä.

 

Koppailusäännöt möllikisoihin:
 

Aika: 90 sekunttia
Kiekkojen määrä: 1, mutta toisella houkuttelu sallittu.
Sallitut kiekot: kaikki koirafrisbeet

Alle 40 cm korkeat koirat saavat käyttää minikiekkoja (halkaisija <-18 cm) ja muut käyttävät normaalin kokoisia kiekkoja. Micro ja normikiekot kilpailevat eri sarjassa.

Kierroksen 5 parasta tulosta lasketaan lopputuloksiin mukaan. Hyppykopeista ei tule ylimääräisiä pisteitä. Pisteet annetaan sen mukaan millä sektorilla koira on kopatessaan kiekon. Sektorista 10m saa 1p, 20m 2p, 30m 3p, 40m 4p ja 50m 5p. Hypyssä koiran takatassujen laskeutumispaikka määrittää pistesektorin. Koppien on tapahduttava kisa-alueella, koira saa poiketa reunan ulkopuolella ilman, että suoritusta hylätään. Heittojen on lähdettävä viivan takaa (heittäjän on oltava viivan takana kun kiekko irtoaa kädestä), mutta heiton jälkeen heittäjä voi mennä kentälle kannustamaan koiraa tai hakemaan kiekkoa. Koira saa edetä kentällä jo ennen kuin heitto irtoaa heittäjän kädestä.

Freestylen möllisäännöt:
 

Aika: 60-90 sekunttia
Kiekkojen määrä: ei rajattu
Sallitut kiekot: kaikki koirafrisbeet

 

Alle 40 cm korkeat koirat saavat käyttää minikiekkoja (halkaisija <-18 cm) ja muut käyttävät normaalin kokoisia kiekkoja. Micro ja normikiekot kilpailevat samassa sarjassa.

Maksimipisteet 50-pistettä:
- 20 kokonaisuudesta
- 10 tempuista
- 10 kentästä
- 10 heitoista


Kokonaisuus: Aina 20, mutta pisteitä alentaa koiran rankaiseminen tai jos koira käyttäytyy aggressiivisesti, huono alastulo hypyistä, törmäily, koira karkaa jne..


Temput: 2,5 pistettä per temppu ja maksimi 10 pistettä.
- Mahdollisia temppuja vaultsi, overi, dog catch, multippeli, zig zig-tyyppinen juttu, koiran ja omistajan yhtäaikainen liike ja round the world-tyyppinen temppu.
- Temppu + kopattu heitto = hyväksytty suoritus
- Myös 4 esim. erilaista overia lasketaan eri tempuiksi, kunhan ero on riittävän selkeä esim. koira ylittää jalan ja käden vrt. koira ylittää oikean ja vasemman jalan.


Kentän käytöstä max 10 pistettä. Eli jos omistaja ja koira käyttävät koko alueen, heittoja menee sinne alueen laidoille, josta koira koppaa tms. niin 10 pistettä plakkarissa. Jos omistaja kököttää paikallaan ja koira on siinä lähellä myös, niin joku 5 pistettä ei ole liikaa. Kentässä tasoituspisteet eli +5 pistettä microille ja veteraaneille (yli 10vuotiaat).


Heitot: heitto = 2 pistettä ja pitää päätyä kopeiksi. Eli kopista 2 pistettä ja ei-kopista 0 pistettä. Jos heittää pelkkää yhtä heittoa, niin tästä kokonaisuudesta siis 2 pistettä. Maksimi 10 pistettä. Rolleria ei lasketa heittoihin, mutta se huomioidaan kentän käytössä.