Kuva: Ile Könönen

LAJIESITTELY

Hauskaa yhdessäoloa koiran kanssa

 

Koirafrisbee on hauska ja vauhdikas laji, joka nopeasti imaisee niin heittäjän kuin koirankin mukaan. Yksi heittelee takapihalla koiran iloksi ja toinen harjoittelee kisoja varten monia kertoja viikoissa. Kuitenkin kaikille on yhteistä, että frisbee on hauskaa ja miellyttävää, niin koiralle kuin ohjaajallekin. 

MITEN PÄÄSEE ALKUUN?

 

Kiekkoja Suomessa myyvät FrisbeepointPowergrip ja InnovaStore

 

Alkuun kannattaa hankkia muutama pehmeä koirafrisbee. Erilaisiin koirille tarkoitettuihin kiekkoihin voi tutustua esimerkiksi kiekkovertailussa. Treeni paikaksi puolestaan tarvitaan tasainen nurmi- tai tekonurmialue. Aloitus riippuu hieman koiran luonteesta eli kuumia koiria ei tarvitse nostattaa ja koira joka ei palkkaudu leluista tarvitsee alussa esim. namin palkaksi.
 

Vaihe 1 - Opetellaan heittämään kiekkoja ilman koiraa.

Vaihe 2 - Saada koira kiinnostumaan maassa vierivistä/liukuvista kiekoista. Innostetaan koiraa tarttumaan kiekkoon. Jos koira haluaa repiä kiekkoja, anna sen alussa repiä. Jos se jahtaa kiekkoja, anna sille kiekkoja jahdattavaksi. Kun koira on innostunut kiekoista (esim. pyrkii poimimaan niitä) ja näyttää jonkinlaista innostusta, kun kiekot otetaan esiin - on aika siirtyä seuraavaan vaiheeseen.

Vaihe 3 - Heitot tapahtuvat alussa aina koiran menosuuntaan ei koskaan koiran selän taakse, joten opeta koira kiertämään seläntakaa tai heitä kiekkoja pientä rinkiä. Jos olet oikeakätinen koira kiertää seläntakaa oikealta vasemmalle ja jos vasenkätinen koira kiertää vasemmalta oikealle. Molemmat suunnat kannattaa silti opettaa, jotta kaarrerasitus tulee tasapuolisesti ja koirasta ei tule toispuoleista.
Opeta koira ensin ottamaan kiekko kädestä ja liitä siihen vihjesana. Kun koira osaa ottaa kädestä kiekon, heitetään pieni 0,5-1m heitto eteenpäin. Jos koira osaa koppailla valmiiksi muita esineitä, voi sille yrittää heittää heti ilmasta lyhyen heiton. Heitot on pidettävä alkuun niin lyhyenä, että mahdollisimman monta koppia tapahtuisi ilmasta. Kun koppivarmuus on noin 80% voidaan heittoa pidentää pikkuhiljaa ja alkaa vaihtelemaan heiton pituutta, jotta koiraa oppii arvioimaan kiekon lentorataa. 

Vaihe 4 - Joillekin koirista kiekot ovat kuumentavia. Ainakin näille koirille kannattaa opettaa vihjesana/ele jonka jälkeen kiekon saa ottaa. Kiekkoihin kannattaa myös yhdistää tarkkuutta vaativia tehtäviä ja tehtäviä joissa kiekot ovat muunakin kuin puruleluna. 

 

Muista aina kannustaa ja kehua koiraa, sekä pitää treenit vain muutaman minuutin mittaisina. Alussa kannattaa käyttää vähintään kahta kiekkoa, jolloin koiraa saa palkaksi kiekolla joko kiekon ottamisesta tai kiekosta luopumisesta. Helpoiten lajissa pääsee alkuun alkeiskurssien kautta.

 


MITÄ PELEJÄ ON OLEMASSA?
 

PITUUSHEITTO

Pituusheitto vaatii nopeaa koiraa ja pitkiä heittoja. Tarkoituksena on, että koira nappaa frisbeen ilmasta mahdollisimman kaukaa. Järjestöstä ja kisasta riippuen koira saa edistää (eli lähteä ennen heittoa liikkeelle) tai sen pitää lähteä kiekon jälkeen. Pituusheittokisoja ovat mm. Quadruped (maailman suosituin pituusheittokisa) ja Skyhoundzin Xtreme Distance, johon Suomen säännöt pohjautuvat. Pelaajalla on 1 kiekko käytössään.

PISTEKOPPAUS

Pistekoppauksen säännöt vaihtelevat hieman pelin mukaan, mutta yleensä kenttä on jaettu eri sektoreihin ja kentän keskellä kulkee kapeampi bonuskaistale. Mitä kauemmas kiekko menee sitä isommat pisteet. Jos koppi osuu bonusalueelle siitä saa puoli pistettä lisää. Jos koira nappaa kiekon ilmasta saa puoli pistettä lisää, paitsi jos koira hyppää/laskeutuu huonosti, jolloin heitto hylätään. Koira saa lähteä edistämään ennen kiekkoa, mutta se ei saa olla valmiina kentällä odottamassa kiekkoa, joten laji sopii myös hitaammalle koiralle. Pelaajalla on 1 kiekko käytössään.

TARKKUUSHEITTO

Tarkkuusheitto on samantyylinen laji kuin pistekoppaus, mutta alueet heitetään yleensä tietyssä järjestyksessä. Alueiden muoto ja koko vaihtelee paljon. Pääsääntöisesti alueet ovat paljon pienempiä kuin pistekoppailussa. Pelaajalla on 1 kiekko käytössään.

NOPEUSKILPAILU

Nopeuskilpailussa heitetään esimerkiksi 3 heittoa eri matkoille (esim. 10m, 20m ja 30m). Nopeiten heitot suorittanut ja kiekon heittoviivan yli palauttanut koirakko voittaa. Pelaajalla on 1 kiekko käytössään.

FREESTYLE

Freestyle muistuttaa koiratanssia, jossa saa palkata koiraa kiekolla. Paras esitys on mahdollisimman monipuolinen. Siinä on erilaisia heittoja, temppuja ja liikkeitä. Esitys mätsää musiikin kanssa ja koirakon yhteistyö on saumatonta. Freestyle on yleisöystävällinen laji. Koregrafialle on annettu aikaa 60-120 sekunttia.

Osassa freestyle pelejä on "pakollisia" liikkeitä (esim. koiran ja ohjaajan yhteinen liike), mutta niitä ei ole sen tarkemmin määritelty. Käytännössä mielikuvitus on rajana, kunhan tekeminen on koiralle turvallista (koiran vaarantaminen johtaa hylkäämiseen). Pelimuoto sopii myös niille heittäjille, jotka eivät heitä kauas tai joiden koira ei kiinnostu yhdellä kiekolla leikkimisestä. Parifreestylea on muuten sama, mutta pelaajia on kaksi. Pelaajalla on yleensä käytössä n.10 kiekkoa. 


Harrastusvideoita, sekä tutoriaaleja löytyy frisbeekoirien Youtube-kanavalta, sekä laittamalla eri hakusanoja (kuten floater, how to teach dog to catch frisbee, backhand, jne.). Suomenkielistä materiaalia löytyy lähinnä frisbeekoirien kanavalta, mutta muutakin materiaalia on olemassa.